Bel fıtığı, bel bölgesindeki omurlar arasında yer alan disklerin sıkışması veya hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu diskler, omurlar arasında bulunan jölemsi bir yapıya sahiptir ve bel bölgesindeki hareketleri destekleyerek şok emici görevi görürler.
Bel fıtığı bel bölgesinde ağrı, uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük gibi belirtilere neden olabilir. Bu belirtiler, fıtığın boyutuna ve konumuna bağlı olarak değişebilir.
Bel fıtığı teşhisi için doktorlar genellikle fizik muayene ve radyolojik incelemeler yaparlar. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, fizik tedavi, egzersizler, enjeksiyonlar ve nadiren cerrahi müdahale yer alır.
Bel fıtıklarının başlıca belirtileri nelerdir?
Bel fıtığı belirtileri şunlar olabilir:
- Bel ağrısı: Bel fıtığı en sık bel ağrısı ile kendini gösterir. Ağrı genellikle bel bölgesinde hissedilmektedir. Ancak kalça, bacak veya ayaklara da yayılabilmektedir.
- Uyuşma ve karıncalanma: Bel fıtığı, hasar gören sinirlerin uyarılması nedeniyle uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir. Bu belirtiler genellikle bacak veya ayaklarda hissedilir.
- Kas güçsüzlüğü: Bel fıtıkları, etkilenen bacak veya ayakta kas güçsüzlüğüne neden olur. Bu durum, yürüme veya hareket etme yeteneğini kısıtlar. Buna düşük ayak (foot-drop) da denir. Bir anlamda felç tablosu ortaya çıkar.
- Reflekslerde değişiklik: Sinirlerin hasar görmesi nedeniyle tendon reflekslerinde değişikliklere ve refleks kayıplarına neden olabilmektedir.
- İdrar veya bağırsak kontrolünde sorunlar: Nadir durumlarda, bel fıtığı idrar veya bağırsak kontrolünde sorunlara neden olabilmektedir. Bu durum acil tıbbi müdahale gerektirir.
Fıtıkların belirtileri fıtığın büyüklüğüne, konumuna ve hangi sinirlerin etkilendiğine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Eğer bu gibi belirtileriniz varsa, bir doktora başvurmanız önerilmektedir.

Hangi durumlar bel fıtığı olmaya neden olur?
Bel fıtıkları; erken dönemde kontrol altına alınmazsa ilerleyen süreçlerde bireyin sosyal hayatını ciddi anlamda kısıtlar. Kişi bu süreçte kaçınması gerektiği durumlar;
- ağır çalışma ortamı,
- ağır spor yapma,
- aşırı hareket etme,
- uzun süreli oturma,
- uzun süreli ayakta kalma,
gibi davranışlar sergilediğinde bel fıtığı oluşumu hızlanır. Eğer ki teşhis edilemez ve erken müdahale yapılmayan fıtıklarda ileri seviyede ayak düşüklüğü “foot-drop” gelişebilmektedir.
İşte bunun nedeni ise, fıtığın sinir köküne basıyı arttırmasıdır. Sinir üzerinden bacağa doğru gitmesi gereken ve bacaktaki kasların yeterince kasılmasını sağlayan EMG sinyallerinin azalmasıdır. EMG sinyalleri, beyinden çıkan komutlardır. Beyin bir hareketin nasıl ortaya çıkacağını düşünür ve sinir sistemi sayesinde ilgili noktaya ulaştırır. Bu güzergahta bir sorun yoksa düşünce hedef noktaya doğrudan ulaşır. Doğru hareketin yapılması için kasların yeterince kasılması sağlanır. Ancak sinir üzerinde disk basısı olduğunda hareketin ortaya çıkması için bacaklarda yeterli kasılma oluşmayacaktır. Bu da kişinin bacağını ve ayağını tam anlamı ile kullanamamasını doğuracaktır. İleri seviyelerde ise bu durum kısmi felç tablosuna dönüşebilmektedir. Bu tabloya ulaşmamak için cerrahi girim yöntemlerini değerlendirmek gerekir.
Bel fıtığı çeşitleri
Bel fıtıkları durumlarına konumlarına boyutlarına ve pozisyonlarına göre farklı adlandırılmaktadır. Erken dönem fıtıklar başlangıç olarak adlandırılmaktadır. İleri safhada olanlar ise fıtığın sinir üzerindeki yarattığı bası, konumunun bozukluğuna ve biçimine göre sınıflandırılmaktadır.
Bu tip fıtıklara;
- Anüler Yırtık
- Disk Bulging
- Dejeneratif Disk (Black Disc)
- Ekstrüde Disk
- Protrüze Disk olarak adlandırılmaktadır.
Bel fıtıklarında cerrahi teknikler
Bel fıtıkları geç dönem haricinde genel olarak cerrahi girişimler ile tedavi edilmektedir. Temel prensipte yapılan uygulama ise fıtığın sinir üzerindeki basıyı kaldırmak için fıtığın disk mesafesinden alınmasıdır. Bu girişimler arasında en eski yöntem açık cerrahidir. Ancak tıp teknolojilerinin sürekli gelişmesi ile birlikte bir çok yeni teknikler uygulamaya başlanmıştır. Bunların arasında:
- Mikrocerrahi
- Açık cerrahi
- İmplant cerrahisi
- Stabilizasyon cerrahisi bulunur.
Perkütan Hidrodiskektomi ile bel fıtıkları cerrahisi yanı sıra diğer tedavi seçenekleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
4 Yorumlar
Yoruma kapalı.