Bel fıtığı ameliyatları, bel fıtıklarına bağlı ağrı şikayeti olan kişilerin muayenelerinden sonra kararlaştırılır. Bu gibi durumlarda tanı MR ve röntgen gibi görüntüleme teknikleri kullanılarak desteklenmelidir. Hekim bireyin ileri dönemde daha rahat bir sosyal yaşam süreceğini de değerlendirir. Yapılması gereken en uygun cerrahi tekniği sunar.

Ameliyat bireyin yaşı, fiziksel durumu ve sosyal yaşam şartları göz önüne alınır. Uygulanan cerrahi teknikler arasında;

  • Klasik açık bel fıtığı cerrahisi (artık sıklıkla uygulanan bir teknik değil)
  • Açık cerrahi (implant ile stabilizasyon yapılıp omur kayması olmaması için implant ile sabitleme)
  • Mikrocerrahi tekniği (günümüzde en yaygın uygulanan cerrahi tekniği)
  • Perkütan Hidrodiskektomi (erken dönem bel fıtıklarında tercih edilen son teknoloji)
  • Radyofrekans (RF – erken dönem fıtıklarda fıtık içerisine radyofrekans gönderip kavitesini küçültme tekniği) gibi teknikler uygulanmaktadır.

Bel fıtığı ameliyatlarında “Açık cerrahi” teknikleri ile yaklaşım

Açık cerrahi ile bel fıtıklarının ameliyatı, cerrahi tekniklerin pek gelişmediği dönemlerde kullanılan tekniklerdi. Fıtık boşaltıldıktan sonra omurlar birbiri üzerine düşmesin diye mesafe koruyucu kullanılırdı. Hastanın kalçasından greft alınırdı. Bu uygulama hasta için bacak ve bel ağrısına neden olurdu. Hekimin ameliyat sırasında süreyi daha fazla uzattığı için pek tercih edilmemekteydi. Farklı cerrahi teknikleri olmadığı için de neredeyse kullanılan tek cerrahi yöntemiydi.

Açık cerrahi teknikleri gelişmeye başlayınca artık kalçadan kemik alıp disk mesafesine koyma uygulaması sona erdi. Tıp teknolojileri disk mesafesini koruyacak Titanyum (Ti-6Al-4V) maddesinden vida – rod sistemleri ile kafesler geliştirdi. Bu implatlar her anatomiye uygun ölçülerde çeşitlendirilmiştir. Teknolojinin gelişimi ile PEEK (Polyether Ether Ketone) omur mesafesini korumak için geliştirilmiştir. Titanyumdan hafif ve MR uyumlu olması tercih edilme nedeni oldu. Cerrahların ameliyat süreleri ile aynı oranda hastaların narkozda kalma süreleri kısalmış oldu.

Bel Fıtığı Ameliyatları
Bel Fıtığı Ameliyatları

Bel Fıtıklarında Cerrahi Teknikler: Mikrocerrahi

Mikrocerrahi, açık cerrahinin bir sonraki noktasıdır. Ameliyat küçük bir kesik ile disk aralığına girilerek yapılır. Disk temizlenerek kanama kontrolü yapılır ve sahadan çıkılır. Artık cerrahlar daha hızlı daha güvenli bir cerrahi teknik ile hastaları bel fıtıklarından kurtarıyorlardı. Girişimlerde bazı hastalarda açık cerrahiye dönüp implant uygulamaları da yapılabilmektedir.

Yeni nesil bel fıtığı ameliyatları: Perkütan Hidrodiskektomi

Perkütan Hidrodiskektomi ile bel fıtığı ameliyatı cerrahi tekniğin geldiği son noktadır. Tekniğin uygulanacağı kişiler özelliklerine göre tercih edilmektedir. Aslında her bel fıtığı tanısı olan hasta bu uygulamaya uygun olmamaktadır. En önemli unsur bel fıtığının erken dönemde sorun yaratmaya başlaması gerekmektedir. Fıtık disk kılıfına zarar vermemiş olması, bireyin cerrahi girişim sonrası daha hızlı toparlamasına imkan sağlamaktadır.

Basınçlı su ile yapılan cerrahi girişim tekniğidir. Disk mesafesindeki fıtık basınçlı su ile parçalanıp aynı kanaldan vakumlanarak dışarı alınır. Sinir ve sinir kökü üzerindeki baskıdan kurtarmayı amaçlamaktadır. Üstelik bir kaç günlük yatak istirahati sonrası doktor tavsiyeleri doğrultusunda iş ve sosyal yaşantısına geri dönebilmektedir.

Radyofrekans (RF)

Radyofrekans (RF), cerrahi uygulamalar haricinde ameliyathane ortamında yapılan girişimdir. Disk içerisine girilip fıtığın merkezine gönderilen radyofrekans dalgaları diskin boyutunu küçültmeye yönelik uygulamadır. Bu uygulama neticesinde sinir ve sinir kökü üzerine bası yapan fıtık küçülerek bası ortadan kalkmaktadır. Sonuç olarak disk bütünlüğü bozulmadığı için hızlı iyileşme sağlanabilmektedir. Kişide ağrı seviyeleri azalmakta ve ciddi derecede rahatlama gözlenmektedir. Erken dönemde verimli sonuçlar verir. Oysa ki Radyofrekans uygulaması sanıldığı gibi bel fıtığını tamamen ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim değildir.

Radyofrefans genç, aktif olan hareketli ve çalışan kişilerin daha çok tercih ettiği geçici bir uygulama tekniğidir. Uygulama tam anlamıyla iyileştirmeye yönelik değildir. Kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte 1-2 yıl kişiyi ameliyat olmaktan uzaklaştırabilmektedir.

Bel fıtığı nedir?

Bel fıtığı, bel bölgesindeki omurlar arasında yer alan disklerin sıkışması veya hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu diskler, omurlar arasında bulunan jölemsi bir yapıya sahiptir ve bel bölgesindeki hareketleri destekleyerek şok emici görevi görürler.

Bel fıtığı bel bölgesinde ağrı, uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük gibi belirtilere neden olabilir. Bu belirtiler, fıtığın boyutuna ve konumuna bağlı olarak değişebilir.

Bel fıtığı teşhisi için doktorlar genellikle fizik muayene ve radyolojik incelemeler yaparlar. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, fizik tedavi, egzersizler, enjeksiyonlar ve nadiren cerrahi müdahale yer alır.

Video

Benzer Gönderiler