Dejenere Disk ya da Black Disc; omurlar arasında bulunan her bir diskin tek başına veya birden fazlasının aynı anda su içeriklerini yitirmesidir. Bu durumlarda disk materyali yumuşayabilir, disk MR görüntülemede siyahlaşmış hal alır. Bu tür diskler sürekli olarak iş yaptığınızda Kronik bel ağrılarına neden olurlar. Normal şartlarda bu diskler açık cerrahi yöntemler ile de ameliyat edilmezler. Perkütan Hidrodiskektomi bu tür lomber dejenere disk hastalıklarının tedavisinde çok başarılı sonuçlar verebilmektedir.

İlerleyen yaşlarda çok yoğun şekilde beliren ve omurlar arası disklerin yıpranması normaldir. Fakat bu tip yıpranmalar normal sınırları aşıyorsa tıbbi olarak intervertebral disk yıpranmasından  yani disk dejenerasyonundan söz edilebilir.

Sağlıklı omurlar arası disklerde bulunmayan damar ve sinir uçlarının aksine dejenere intervertebral disklerde, ağrı reseptörlerine sahip patolojik damarlar ve sinir uçları bulunmaktadır. Bu dejenerasyon değişimi de sonrasında oluşan hastalıkların temelini oluştururlar.

Bunlar;

  • İntervertebral disk çıkıntıları veya intervertebral disk herniasyonu
  • Omurga eklemlerinin yıpranması (faset eklem sendromu)
  • Spinal kanal darlığı, vertebra kayması (listezi) veya omurga instabilitesi
Dejenere Disk
Dejenere Disk

Dejenere Disk nasıl oluşur

Mikrocerrahi ile Dejenere disk

Omurlar arası disklerin sıvı kaybına bağlı dejenerasyon geliştiğini belirtmiştik. Dokuda tutma kabiliyetleri yitirilir ve böylece esnekliklerini kaybolur. Diğer bir tanımla disklerde kuruma olur ve kendi içlerine çökmeler görülür. Bu nedenle omurlar arasındaki sürtünmeyi yani amortisör görevini yerine getiremezler.

Omurlar arası disklerin yıpranma nedenleri arasında;

  • genetik faktörler,
  • disklere aşırı yüklenme (aşırı kilo, hareketsizlik, tek düze hareketler -uzun süreli oturma-,
  • yanlış beslenme,
  • ağır yüklerin kaldırılması veya taşınması,

Bu nedenle riskli meslek grupları arasında;

  • inşaat ve nakliye işlerinde hizmet verenler

dejeneratif disk hastalığına en yatkın kişilerdir. Belirli omurga seviyelerinde mevcut sorunlar (omurlar arası disk herniasyonu, sertleşme vs.) sağlıklı olan bölümlere etki eder. Hasta disklerin görev kısıtlılığı oluşacağı için, kişi kendini kollamaya çabalayacaktır. Fakat bu durumda sağlam diğer disklere daha fazla yük binecektir. Bu da sağlam disklerinde hızla yıpranmasına neden olmaktadır. Sigara içmek de omurlar arası disklerde sıvı kaybını hızlandırmaktadır. Bu nedenle uzun süreli sigara tüketen ve ağır işlerde hizmet veren kişilerde dejenere disk hastalıkları daha erken yaşlarda görülebilmektedir.

Dejeneratif disk cerrahilerinde genel olarak minimal invaziv mikrocerrahi teknikleri uygulanmaktadır. Eğer spinal kanal darlığı gelişmiş ise alt ve üst segment implant stabilizasyonu ile stabilizasyon sağlanır.

Perkütan Hidrodiskektomi ile bel fıtığı cerrahisi yanı sıra beyin cerrahinin diğer tedavi seçenekleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bel Fıtıklarında Cerrahi Teknikler

Bel fıtıklarında cerrahi müdahale uygulanması için bireyin nörolojik ve fiziki muayenesini sonucundaki şikayetleri değerlendirilmektedir. Bu gibi durumlarda MR ve röngten gibi teknikler kullanılarak desteklenmelidir. Bel fıtıklarında cerrahi müdahale aşamasına geldiğinde, hekim bireyin ileri dönemde nasıl daha rahat bir sosyal yaşam süreceğini de değerlendirerek yapılması gereken en uygun cerrahi tekniği sunar. DEVAMI

Video

Benzer Gönderiler