Anüler yırtık genel olarak; bel fıtıklarının bir veya ikisinin birden ters bel hareketi neticesinde kendini gösterir. Ağır ve dengesiz yük kaldırma, travma gibi nedenlerle yırtılmasıdır. Bu durum disk kapsülü içinde meydana gelen yırtılma çok şiddetli ağrılara neden olabilmektedir. Kişinin neredeyse tüm hareket kabiliyetlerini kısıtlar. Bu tür sorunlarda tedavi süreci uzun zaman almaktadır. Bu tip disklerde açık cerrahi yöntemleri ile müdahale edilemez.

Anüler Yırtık
Anüler Yırtık

Anüler yırtık deyimi; radyoloji sonrası MR raporları değerlendirmesinde sık sık kullanılmaktadır. Omurlar arasında bulunan intervertebral disklerin bir birinden farklı iki kısmı vardır. Disk merkezi kısmında buluna doku jel kıvamındadır. Buna nükleus pulpozus  veya disk çekirdeği de denir.

Anüler yırtık hangi yaşlarda ortaya çıkar

Genç yaşlarda daha yumuşak jelimsi bir dokuya sahiptir. Bu da gençlerin hareketliliğine büyük katkı sağlar. İleri yaşlarda ise nükleus pulpozus sertleşir ve esnekliğini kaybetmeye başlar. Diskin dışında anulus fibrozis denilen halka şeklinde tabakalar halinde fibrotik, sert, kuşak tarzında dokular vardır. Anulus fibrozis katmanlar halindedir. Bu lifler gençlik çağından itibaren gerek travmalara bağlı olarak, gerekse yaşam biçiminin farklılıklarına bağlı olarak yırtılmaya başlar. Hatta çoğu zaman bu yırtıklar birleşerek diskin nispeten zayıf kısımlarını oluşturur. Bu durumda anormal yüklenmelerde, hatta bazen daha basit günlük olağan yüklenmelerde bile disk çekirdeğinin bu zayıf kısımları balonlaştırmasına sebep olur. Bu yırtıklar çok yaygındır. Çoğu zaman ağrıya sebep olmaz. Fakat bazı durumlarda şiddetli ağrılara sebep olur.  Bunlara Anüler yırtık veya anüler fissür denmektedir.

Diskin anülusu hafif kabartmasına disk bulgingi adı verilmektedir. Bazen bu yırtıklardan taşan kısım biraz daha ilerleyerek daha büyük balonlaşmalara sebep olur. Bu gibi durumda fıtıklaşmadan bahsetmek gerekmektedir. Bazı durumlarda da diskin en dışında bulunan anüler lifler de yırtılmaktadır. Bu gibi durumlarda ise diskin çekirdek kısmı tamamen dışarı çıkar. Buna disk ekstrüzyonu denir. Halk arasında fıtık patlaması olarak da bilinmektedir. Bu problemlerin her aşaması ağrılı veya ağrısız olur. Disk protrüzyonu gençlerde genellikle bir veya iki seviyede olur. Orta ve ileri yaşlardaki kişilerin omurgasının her aralığında olur.

Anüler yırtık için uygulanan cerrahi teknikler nelerdir?

Anüler yırtıklarda uygulanan cerrahi teknikler, genel olarak mikrocerrahi ile minival invaziv girişimlerdir. Minimal invaziv girişimler 2-3 santimlik kesiler ile olur. Mesafeye erişildiği zaman disk alınır. Bu girişim sonrası ortalama 3 hafta yataklı istirahat ve 4 ay sonra işe dönüş verilebilmektedir. Tabi ağır işler, dengesiz davranışlardan kaçınılması mutlaka önerilmektedir.

Anüler yırtık gelişen bazı kişilerde ise Perkütan Hidrodiskektomi girişimleri de yapılmaktadır. Uygulama sonrası hekim kontrolü ve direktifleri doğrultusunda bir hafta gibi bir sürede sosyal hayata ve iş hayatına geri dönüş olabilmektedir. Elbette bu uygulamaya uygunluk durumu girişimi yapacak olan hekim tarafından değerlendirilmedir. Böyle bir tanıya sahipseniz ana sayfada bulunan CD GÖNDER adımında belirtilen adımlar ile MR CD içeriğinizi aktarabilirsiniz.

Perkütan Hidrodiskektomi ile bel fıtığı cerrahisi yanı sıra Beyin Cerrahinin diğer tedavi seçenekleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Disk Bulgingi

Disk Bulgingi, kronik bel ağrılarından sorumlu bir tablodur. Genellikle nörolojik sıkıntılara yol açmaz. Ancak kişilerde sürekli bel ağrısı yakınması ve sosyal huzursuzluğa neden olur. Kişi günlük yaşam kalitesinden uzaklaşır ve iş hayatındaki başarısı da bu oranda azalır. DEVAMI

Video

Benzer Gönderiler