Disk Ekstrüzyonu bir çok kişi tarafından yanlış yorumlanmaktadır. İntervertebral disk fıtıklaşmanın başlangıç aşamasıdır. Genellikle şiddetli bel ağrısı, bacaklarda yanma ve şiddetli sancı şikayetlerine neden olmaktadır. Ağır işlerde çalışan kişilerde daha çok görülür.

Tarif edilen diğer bel fıtığı hastalıklarından tamamen farklıdır. Disk materyalinin tamamen kapsül dışına çıkması halinde olur. Bu duruma “ekstrüde olmuş disk” yani “Disk Ekstrüzyonu” denmektedir.

Terminolojide ekstrüzyon, bir diskin fibröz halkasının kırıldığı ve bir prolapsus çekirdeğinin düştüğü bir durumu belirtir. Sonuncusu aynı zamanda 3-4 milimetreye kadar gider (bir damla su gibi sarkar). Sinir köklerini tahriş eder.

Disk Esktrüzyonu
Disk Esktrüzyonu

İntervertebral fıtık oluşumu aşamalarında Disk Ekstrüzyonu

Disk extrüzyonu hangi aşamalardan oluşur?

Intervertebral fıtık, omurgadaki intervertebral disklerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Disk ekstrüzyonu, intervertebral fıtığın en ileri aşamasıdır.

Disklerin dış tabakasının yırtılması veya aşınması sonucu içerisindeki jel benzeri madde (nükleus pulposus) disklerin dış tabakasından çıkarak çevredeki dokulara ve sinir köklerine baskı yapar. Bu nedenle, disk ekstrüzyonu semptomları daha ciddi olabilmektedir.

Disk ekstrüzyonunun aşamaları şu şekildedir:

  1. Disk protrüzyonu: Bu aşama, diskte hafif bir çıkıntı oluşumu ile karakterizedir. Diskin dış tabakası hafifçe hasar görmüş, ancak içeriğindeki jel benzeri madde (nükleus pulposus) dışarı çıkmamıştır.
  2. Disk prolapsusu: Bu aşama, diskte daha belirgin bir çıkıntı oluşumudur. Diskin dış tabakası daha fazla hasar görmüş ve içeriğindeki jel benzeri madde (nükleus pulposus) disk dışına doğru çıkmıştır.
  3. Disk ekstrüzyonu: Bu aşama, diskte en ileri aşamadır. Diskin dış tabakası ciddi hasar görmüş ve içeriğindeki jel benzeri madde (nükleus pulposus) tamamen disk dışına doğru çıkmıştır. Diskin dışındaki dokulara ve sinir köklerine baskı yaparak şiddetli ağrıya, uyuşma ve güçsüzlüğe neden olmaktadır.

Disk ekstrüzyonu semptomları, ağrı, uyuşma ve güçsüzlük gibi intervertebral fıtık semptomlarına benzer olur. Ancak durum daha da ciddi olabilmektedir. Disk ekstrüzyonlarının tedavisi, hastanın semptomlarına ve durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Tedavi seçenekleri arasında ağrı kesiciler, egzersiz programları, fizik tedavi uygulamaları, enjeksiyonlar ve cerrahi tedavi yer alır.

Cerrahi girişim aşamalarında tercih edilen yöntemler

Ekstrüzyon, çıkıntı oluşumundaki üçüncü aşamadır. Bu aşamada, lifli halkanın yırtılması ve çekirdeğin maddesinin omurun ötesine salınması vardır. Çoğu durumda çekirdek omurganın boyuna ligamentiyle sınırlandığı için sinir köklerinde kuvvetli bir kompresyon gözlenmez. Eğer ki bel ve sakral bölgelerdeki ekstrüzyondan bahsediyorsak hastalık daha tehlikelidir. Çünkü sıklıkla siyatik sinirin sıkışmasına neden olur.

Disk ekstrüzyonu geliştiğinde süreç şiddetli ağrılı ve sancılı olur. Artık tedavi seçeneği mikrocerrahi ile tedavi şekline dönüşür. Genellikle mikrocerrahi yöntemi ile tedavi edilebilen Disk Ekstrüzyonlarında minimal invaziv yöntemlerden transforaminal endoskopik diskektomi yolu da tavsiye edilmektedir. Minimal disk ekstrüzyonu gelişen durumlarda cerrahi teknikler arasında en uygun girişim şekli hangisi ise ona karar verilir. Uzman değerlendirmesi yapılarak Perkütan Hidrodiskektomi de uygulanabilir. Eğer ki cerrah perkütan hidrodiskektomiyi uygun görmezse açık cerrahi de yapılabilmektedir.

Uygun değil ise mikrocerrahi ya da açık cerrahi teknikleri kişinin daha hızlı iyileşmesine olanak sağlamaktadır. Böylece kişi sosyal ve iş hayatına kısa sürede geri dönebilmektedir.

Disk protrüzyonu

Disk Protrüzyonu, disk bulginginden daha fazla miktarda disk materyalinin disk dışına çıkması, omurilik kanalını daraltması, sağ veya solda disk sinir köklerine bası yapması hallerine denir. DEVAMI

Perkütan Hidrodiskektomi ile bel fıtığı cerrahisi yanı sıra Beyin Cerrahinin diğer tedavi seçenekleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Video

Benzer Gönderiler