Disk Protrüzyonu, disk bulginginden daha fazla miktarda disk materyalinin disk dışına çıkması, omurilik kanalını daraltması, sağ veya solda disk sinir köklerine bası yapması hallerine denir.

Disk Protrüzyonlarında disk kılıfında yırtılma oluşmaz. Bunun yerine jel çekirdek içerisindeki madde bir yöne doğru uç verir. Bu durum halkanın o yönde çıkıntılı bir durum oluşturmasına neden olur ve dolaylı olarak sinir köklerine baskı uygular. Çok nadir vakalarda halka az derecede yırtılabilir. Omurlar arası disk protrüzyonları prensip olarak tüm seviyelerde meydana gelebilirler. Ancak bu durumun en sık karşılaşıldığı bölge ise bel omurgasının alt kısımlarıdır. Nadiren olsa da boyun omurgalarında ve sırt omurgalarında meydana gelebilmektedir.

Disk Protrüzyonu
Disk Protrüzyonu

Sisk protrüzyonu temel nedenleri

İntervertebral disk protrüzyonu en çok kimlerde görülür?

Disk Protrüzyonlarının görülme sıklığı 30 ile 45 yaş aralığıdır. Aslında daha ileri yaşlarda da disk protrüzyonları görülmektedir. Bu durumun nedeni ise vücudun yaşlanma süreci ve azalan hareketlilik buna neden olur.

İntervertebral disk protrüzyonunun temel nedeni ağır kaldırmak, ağır iş tempoları ve kontrolsüz hareketler ile omurgaya yapılan yanlış yüklenmelerdir.

Her hastalıkta olduğu gibi intervertebral disk protrüzyonunun da başlı başına bir nedeni yoktur. Bir çok faktörün etkisi ile birlikte oluşturdukları etkilerin toplamından kaynaklanır. Bu durum intervertebral disk dejenerasyonu kaynaklı ortaya çıkan disk protrüzyonu olarak ifade edilir. Dejenerasyon oldukça yavaş ilerleyen bir süreçtir ve omurlar arası disklerde yarattığı tahribat ile görülür.

İntervertebral disk çıkıntısı, omurlar arası diskin jel çekirdeğinin doğal su kaybı nedeniyle esnekliğini yitirmesinden dolayı oluşur. Buna bağlı olarak disk halkası tutma işlevini yerine getiremez, yani jel çekirdeğinin uyguladığı baskıdan dolayı yön değiştirir ve bir çıkıntı oluşturur.

Omurlar arası diskin yapısal güç kaybı protrüzyon riskini oldukça arttırır. Bu açıdan bakıldığında çoğu çıkıntının uzun yıllara dayanan ön hasarlara dayanması sürpriz değildir.
Bunun temel nedeni tipik olarak yanlış yüklenmelerdir. Ağır kaldırmak, ağır ve ani taşıma işlemleri, kazalar veya spor esnasında ani hareketler – bunlar çoğu zaman ani protrüzyonlara sebep olurlar. İntervertebral disk çıkıntıları çoğunlukla yüklenme, vücut statiği ve omurga stabilizasyonu arasında orantısızlıklar oluştuğunda meydana gelirler.

Disk protrüzyonu genel olarak konvansiyonel yöntemlerden mikrocerrahi veya açık cerrahi yöntemleri tercih edilerek tedavi edilmektedir.

Aslında Perkütan Hidrodiskektomi teknolojisi sayesinde artık mikrocerrahi veya açık cerrahi girişimlere ihtiyaç kalmadan tedavi edilebilmektedir. Bu tür protrüzyon gösteren disk hastaları Perkütan Hidrodiskektomi sonrası, ertesi gün işine dönebilmektedir.

Cerrahi yaklaşımlar

Aslında Perkütan Hidrodiskektomi teknolojisi sayesinde artık mikrocerrahi veya açık cerrahi girişimlere ihtiyaç kalmadan tedavi edilebilmektedir. Bu tür protrüzyon gösteren disk hastaları Perkütan Hidrodiskektomi sonrası, ertesi gün işine dönebilmektedir.

Perkütan Hidrodiskektomi ile bel fıtığı cerrahisi yanı sıra Beyin Cerrahinin diğer tedavi seçenekleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Disk Bulgingi

Anüler Yırtık veya Disk Dejenerasyonu hallerinde disk kapsülünün arka kısmından kabarması haline “bulging” denmektedir.

Disk Bulging, kronik bel ağrılarından sorumlu bir tablodur. Genellikle nörolojik sıkıntılara yol açmaz. Ancak kişilerde sürekli bel ağrısı yakınması ve sosyal huzursuzluğa neden olur. Kişi günlük yaşam kalitesinden uzaklaşır ve iş hayatındaki başarısı da bu oranda azalır. DEVAM

Video

Benzer Gönderiler